Lagerrensning - Sänkta priser, men bara så länge lagret räcker! - UPP TILL 70% - %countdown

 En steg för steg guide 

Så lägger du uteklinker

Lästid: ca. 5min.

Ska du renovera din balkong eller uteplats? Att använda klinker utomhus med samma design som inomhus är ett utmärkt val då det skapar en enhetlig känsla mellan inomhus- och utomhusområdena och säkerställer en sömlös övergång mellan dem. I den här guiden får du en steg-för-steg beskrivning av hur du lägger klinker utomhus.

Se vårt uteklinker sortiment

Planering


Att förbereda underlaget är en viktig del av processen för att lägga uteklinker. En korrekt förberedd yta säkerställer att klinkers läggs jämnt och håller länge. Här är några steg att följa:

Rengör ytan

Innan du börjar lägga klinker, rengör ytan ordentligt. Det är viktigt att det inte finns några lösa material eller smuts som kan påverka klinkers vidhäftning.

Kontrollera lutningen

För att undvika vattenpölar bör ytan lutas något, vanligtvis mellan 1-2%. Kontrollera lutningen med en vattenpass.

Använd rätt material

Beroende på ytan kan du behöva använda olika material för att förbereda den. För betong eller liknande ytor kan du använda en primer för att öka vidhäftningen. För grus eller jord kan du behöva lägga en bädd av sand för att jämna ut ytan.

Markera layout

Innan du börjar lägga klinker är det bra att markera layouten med snören eller markeringar för att säkerställa att klinkers läggs jämnt och rakt.

Använd rätt verktyg

Se till att du har rätt verktyg för att förbereda ytan. Du kan behöva en spade, raka, hammare och en platt yta att arbeta på.

Genom att följa dessa steg kommer du att ha en väl förberedd yta för att lägga uteklinker. Det är viktigt att lägga tid och energi på förberedelserna för att säkerställa att klinkers läggs jämnt och håller länge.

Det här behöver du till ditt projekt, för betongunderlag


Material Verktyg
1. Primer 1. Vattenpass
2. Uteklinker 2. Pensel
3. Fix 3. Fixkam
4. Fog 4. Gummihammare
5. Svamp
6. Hink

Det här behöver du till ditt projekt, för piedestalsystem


Material Verktyg
1. Piedestalsystem 1. Vattenpass
2. Uteklinker

Lägga uteklinker – steg för steg

Förbereda underlaget

01 För att lägga klinker utomhus finns det ett antal lämpliga underlag att välja mellan, såsom:

  • Betong
  • Gräs
  • Sand

Det är viktigt att underlaget är jämnt, rent och bärkraftigt samt fritt från sprickor och sättningar. Dessutom bör det finnas en lutning på minst 2% från huset för att undvika att vatten samlas på ytan. Innan du börjar arbeta med underlaget är det viktigt att ta bort eventuella målade lager och skadade plattor samt att spackla igen eventuella hål (upp till en storlek av 30 mm).

 

Täta (balkong)

02 För att applicera tätningsmedlet bör det först röras om utan att det finns några klumpar i det. Därefter stryks det första lagret på med hjälp av en målarpensel. För att säkerställa att tätningen är helt täckt, använd tätband i hörnen och tryck in det i det första lagret medan det fortfarande är färskt. Dra tätningen upp mot väggen ungefär 15 cm högt och låt det torka i minst 2 timmar innan det andra lagret appliceras. Efter det andra lagret ska tätningen torka i cirka 24 timmar. Under denna tid är det viktigt att skydda området från sol och regn för att tätningen ska kunna härda ordentligt.

Lägga uteklinker

03 För att fästa de nya plattorna ska du använda en tandad fixkam och applicera fästmassan på underlaget samt baksidan av plattan. Det är viktigt att du fäster plattorna inom 30 minuter. Fäst dem jämnt steg för steg och slå lätt fast dem i marken med en gummihammare. Efter att plattorna har fästs, låt dem vila i ca två dagar och fog sedan plattorna.

Foga plattorna

04 Förbered och blanda fogmassan enligt instruktionerna på förpackningen. Använd en gummiskrapa för att fördela fogmassan diagonalt i fogarna mellan klinkerna. Se till att massan tränger in i fogarna och inte har några luftbubblor. Ta bort överflödig fogmassa genom att dra en fogskrapa eller en gummiskrapa över ytan. Låt fogmassan torka tills den är matt eller "stel". Därefter kan du rengöra klinkers med en fuktig svamp och polera ytan med en torr trasa för att få en jämn och blank yta.

Täta hörnen och anslutningsfogar

05 Efter minst 3 dagar, täta hörn- och anslutningsfogarna med väderskyddande silikon. För att undvika att silikonet sprids på kakelbeläggningen, maskera fogkanterna med en limfilm innan du spritsar silikonet i fogarna. Efter cirka 10 minuter, jämna ut silikonet med en fogslev och ta bort limfilmen. Om det behövs, kan du också jämna ut fogkanterna. Nu är du färdig med ditt projekt!

Se vårt stora uteklinker sortiment

Varför det är fördelaktigt att använda plattor med samma utseende inomhus och utomhus.

  • Att använda inom- och utomhusplattor med samma utseende har flera fördelar. Det skapar en enhetlig och snygg övergång mellan utomhus- och inomhusområdet, vilket också gör att utrymmet känns större.

  • Granitkeramik kan användas för att skapa en avkopplande atmosfär utomhus.

  • Inomhusklinker är tillverkade med halkklassen 9-12 och är ca 1 cm tjocka, medans de 2 cm och 3cm tjocka utomhusplattorna är extremt resistenta mot vittring, frost och halkfri (R11).

  • Dessa klinker finns i både naturtroget sten- och träutseende.

  • Den glaserade ytan gör plattorna enkla att rengöra och smuts kan inte sätta sig i dem.

  • Dessutom är de resistenta mot mögel och mossa och har hög böjhållfasthet och brottlast.

  • Plattorna kan också läggas och tas upp snabbt och enkelt vid montering av piedestalsystem.